Domingo 25 de Febrero de 2024
El portal de la papa en Argentina
0%Variación precio
puestos MCBA
 • Intervalos nubososBalcarceBuenos Aires, Argentina
  10° - 24°
 • Cielos nubosos con lluvias débilesVilla DoloresCórdoba, Argentina
  18° - 25°
 • Cielos nubosos con chubascos tormentososRosarioSanta Fe, Argentina
  20° - 26°
 • Intervalos nubososEstacion UspallataMendoza, Argentina
  - 25°
 • Cielos nubosos con lluvias débilesCandelariaSan Luis, Argentina
  19° - 27°
 • Cielos nubosos con chubascos tormentososChoele ChoelRío Negro, Argentina
  16° - 28°
 • Cielos cubiertos con lluvias débilesSan Miguel de Tuc.Tucumán, Argentina
  19° - 26°
Ampliar
 Buscador de Noticias
Europa 30/11/2023

Paises Bajos: In EU4-landen zit 1,4 miljoen ton aardappelen nog in de grond

Van de geraamde aardappeloogst van 23,6 miljoen ton aardappelen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk zit volgens North-western European Potato Growers (NEPG) 1,4 miljoen ton nog in de grond.

Door overvloedige neerslag is een deel van de aardappelen in de EU4-landen nog niet gerooid. Over de definitieve aardappelopbrengsten is vanwege de natte omstandigheden en de late oogst nog weinig te zeggen, laat NEPG weten in een update over de aardappeloogst.

Na een groeiseizoen met gematigde omstandigheden meldt NEPG naar verhouding redelijke opbrengsten met gemiddeld 45,8 ton per hectare. Dat is een stijging van 6,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Rekening houdend met de areaaluitbreiding schat de Europese telersorganisatie de totale aardappeloogst in op 23,6 miljoen ton. Dat is 700.000 ton meer dan in 2021, toen de groeiomstandigheden vergelijkbaar waren.

Van de geraamde aardappeloogst is 22,2 miljoen ton gerooid en zit volgens de inschatting van NEPG in de genoemde landen dus nog 1,4 miljoen ton in de grond. De Europese telersorganisatie zegt ervan uit te gaan dat een deel van de niet-geoogste aardappelen als verloren kan worden beschouwd.

Nog te oogsten areaal

Volgens NEPG zijn teeltgebieden in Noord-Frankrijk, het westelijk deel van België en in de kustgebieden van Nederland het meest getroffen door overmatige neerslag. Voor Nederland wordt het nog te oogsten deel van het areaal voor Nederland ingeschat op 15 procent van het totaal en voor België is dat 11 procent.

De moeilijke oogstomstandigheden hebben hun weerslag op de vrije aardappelmarkt, constateert NEPG. Na een periode van overaanbod is er nu sprake van beperkte beschikbaarheid. De prijzen voor vrije aardappelen zijn in enkele weken weer gestegen van 8 euro naar 20 euro per 100 kilo. Zowel voor de export als voor de verwerking is de vraag naar droge en gezonde aardappelen groot.

NEPG wijst op de stress van aardappeltelers en de toenemende onzekerheden in de teelt, ook vanwege de klimaatverandering. De telersorganisatie vindt dat het risicoaspect in de berekening van de contractprijzen voor komend seizoen veel meer moet worden meegenomen.

20 procent minder pootgoed

In de update over de natte aardappeloogst en onzekere opbrengsten meldt NEPG tot slot dat er ook zorg is over de beschikbaarheid van voldoende pootgoed voor het komende teeltseizoen. Een kleiner areaal, lage knolaantallen en meer afkeuringen zorgen ervoor dat er 20 procent minder pootgoed is dan voorgaande jaren.

Om de teelt van uitgangsmateriaal weer een boost te geven, pleit NEPG ervoor dat pootgoedtelers beter moeten kunnen profiteren van de gestegen contractprijzen.

Fuente: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/11/24/in-eu4-landen-zit-14-miljoen-ton-aardappelen-nog-in-de-grond


Te puede interesar